środa, 10 lutego 2021

Sos tatarski

Przepis pochodzi z roku 1960.

Składniki oryginalnego przepisu najlepiej przedstawić procentowo.

Na 100 gramów sosu potrzebujemy:
Majonez 60 %
Śmietana 12 %
Grzybki konserwowe 5 %
Przyprawy:
Maggi
Cukier
Sól

To przepis oryginalny. 
Mamy własnoręcznie ukręcony majonez, swoje ogórki i grzyby, więc maggi tu nie pasuje. Pozbyłem się z kuchni kilka lat temu tego wzmacniacza smaku.
Natomiast modyfikacje procentowe są wskazane. Ponieważ dla mnie za mało grzybów, proponuję taką wersję:

Majonez 50 %
Grzybki konserwowe 15 %
Śmietana 10 %

Majonez jest mdły, więc żeby sos tatarski był dość ostry grzybki i ogórki muszą być kwaśne. Jeśli robicie marynaty niezbyt mocne to efekt może nie być zbyt zadowalający. 
Z ogórkami kiszonymi nie bardzo mi smakował ale z marynowanymi na ostro wyszedł całkiem ciekawy.

Wersji można zrobić kilka tak jak ja i wybrać dla siebie najbardziej odpowiednią. 

Smacznego życzy Paweł

Znalezione na www.wedlinydomowe.pl
Zródło: Zbigniew Rakowski - WYROBY GARMAŻERYJNE (normy i receptury) - Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego 1960 r. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz