Składniki oryginalnego przepisu najlepiej przedstawić procentowo.
Na 100 gramów sosu potrzebujemy:
Majonez 60 %
Ogórki kiszone lub konserwowe 23 %
Śmietana 12 %
Grzybki konserwowe 5 %
Przyprawy:
Maggi
Cukier
Sól
To przepis oryginalny.
Mamy własnoręcznie ukręcony majonez, swoje ogórki i grzyby, więc maggi tu nie pasuje. Pozbyłem się z kuchni kilka lat temu tego wzmacniacza smaku.
Natomiast modyfikacje procentowe są wskazane. Ponieważ dla mnie za mało grzybów, proponuję taką wersję:
Majonez 50 %
Ogórki konserwowe 25 %
Grzybki konserwowe 15 %
Śmietana 10 %
Majonez jest mdły, więc żeby sos tatarski był dość ostry grzybki i ogórki muszą być kwaśne. Jeśli robicie marynaty niezbyt mocne to efekt może nie być zbyt zadowalający.
Z ogórkami kiszonymi nie bardzo mi smakował ale z marynowanymi na ostro wyszedł całkiem ciekawy.
Smacznego życzy Paweł
Znalezione na www.wedlinydomowe.pl
Zródło: Zbigniew Rakowski - WYROBY GARMAŻERYJNE (normy i receptury) - Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego 1960 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz