Babka ta towarzyszy mi od dziecka. Jej smak jak i pomoc w przygotowywaniu.
Potrzebujemy:
2
szklanki mąki pszennej (tortowej lub tortową z krupczatką)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
225g masła (wcześniej rozpuszczonego i przestudzonego)
szklankę cukru trzcinowego
cukier
waniliowy lub aromat
5
jajek
0,5
szklanki mleka lub gęstej śmietany
2 łyżki kakao
szczyptę soli
Wykonanie
:
Jajka
ubijamy mikserem na puch "do białości" z cukrem i wanilią. (Ja odkąd pamiętam ubijałem odzielnie białka z częścią cukru i odzielnie żółtka z pozostałą częścią cukru. Tak mama kazała 😉 )
Później
obroty zmniejszamy i do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę na
przemian z mlekiem lub śmietaną i szczyptą soli.
Po
połączeniu składników ciasto przelewamy do 2 naczyń. Do jednej części dodajemy
dwie pełne łyżki kakao.
Do
wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki wkładamy naprzemiennie
po dwie łyżki jasnej masy i na tą masę na środek dokładamy 2 łyżki masy ciemnej i tak do skutku.
Druga
wersja: Na dno blaszki wlewamy połowę masy jasnej, na nią na całej powierzchni blaszki masę ciemną i taką masę przeciągamy widelcem robimy "falę" a na wierzch wylewamy resztę
jasnej masy. Można na pewno też na 6 innych sposobów.
Wygładzamy
ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy
w 180 stopniach około 50 minut.
Możemy również zrobić wersję z polewą czekoladową.
Smacznego życzą Ewa i Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz