wtorek, 2 lutego 2021

Babka babci Eli

Babka ta towarzyszy mi od dziecka. Jej smak jak i pomoc w przygotowywaniu.

Potrzebujemy:

2 szklanki mąki pszennej (tortowej lub tortową z krupczatką)    
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
225g masła (wcześniej rozpuszczonego i przestudzonego)      
szklankę cukru trzcinowego
cukier waniliowy lub aromat                                      
5 jajek
0,5 szklanki mleka lub gęstej śmietany                                  
2 łyżki kakao
szczyptę soli                                                                                         

Wykonanie :
Jajka ubijamy mikserem na puch "do białości" z cukrem i wanilią. (Ja odkąd pamiętam ubijałem odzielnie białka z częścią cukru i odzielnie żółtka z pozostałą częścią cukru. Tak mama kazała 😉 )


Później obroty zmniejszamy i do ubitej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę na przemian z mlekiem lub śmietaną i szczyptą soli.
Po połączeniu składników ciasto przelewamy do 2 naczyń. Do jednej części dodajemy dwie pełne łyżki kakao. 

Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki wkładamy naprzemiennie po dwie łyżki jasnej masy i na tą masę na środek dokładamy 2 łyżki masy ciemnej i tak do skutku.

Druga wersja: Na dno blaszki wlewamy połowę masy jasnej, na nią na całej powierzchni blaszki masę ciemną i taką masę przeciągamy widelcem robimy  "falę" a na wierzch wylewamy resztę jasnej masy. Można na pewno też na 6 innych sposobów.

Wygładzamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.


Możemy również zrobić wersję z polewą czekoladową.


Smacznego życzą Ewa i Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz