środa, 8 czerwca 2022

Ogórki kartuskie na ostro

Właściwie mamy tu dwa fajne przepisy.
Ogórki kartuskie są ciekawą alternatywą dla klasycznych ogórków konserwowych.
Mają podobną ilość octu ale za to więcej cukru. 
My jednak postanowiliśmy je "podkręcić" dodając różnych ostrych papryczek i tak powstały ogórki na ostro.

Przepis na około 12 słoików 0,9 l

Potrzebujemy:
Do ogórków kartuskich:
4 kg ogórków
5 papryk czerwonych
5-6 cebul
6 marchewek

Do ogórków na ostro:
4 kg ogórków
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
5 małych cebul
2-3 marchewki
2-3 różne ostre papryczki na słoik

Zalewa:
3 litry wody
0,5 litra octu 10 %
120 gramów soli kamiennej
550 gramów cukru trzcinowego

Przyprawy:
gorczyca - łyżeczka na słoik
2-3 ziela angielskie na słoik
pieprz czarny ziarnisty - 8 szt. na słoik
1-2 liście laurowe na słoik
pół baldacha kopru na słoik
kawałek chrzanu na słoik

Wykonanie:

Wodę z cukrem i solą należy zagotować, następnie dodać ocet i zdjąć z ognia. Do każdego słoika dodajemy garść marchewki pokrojonej w kostkę lub talarki, 2-3 krążki cebuli pokrojonej w półplasterki oraz przyprawy.
Następnie ścisło układamy ogórki a w przerwy pomiędzy nimi dodajemy paski papryki słodkiej. 
W przypadku robienia ogórków kartuskich, na wierzch układamy resztę marchewki i papryki.
W przypadku robienia ogórków na ostro, na dno jak i na wierzch dokładamy ostrych papryczek pokrojonych w plasterki. 
Ogórki zalewamy przestudzona zalewą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie pasteryzujemy 3 minuty od momentu zagotowania wody. Pozostawiamy jeszcze przez 5-6 minut w gorącej wodzie. Po wyjęciu z garnka odstawiamy do wystygnięcia.



Smacznego życzy Paweł.


Przepis znaleziony na stronie www.wielkiezarcie.com 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz