Ogórki kartuskie są ciekawą alternatywą dla klasycznych ogórków konserwowych.
Mają podobną ilość octu ale za to więcej cukru.
My jednak postanowiliśmy je "podkręcić" dodając różnych ostrych papryczek i tak powstały ogórki na ostro.
Przepis na około 12 słoików 0,9 l
Potrzebujemy:
Do ogórków kartuskich:
4 kg ogórków
5 papryk czerwonych
5-6 cebul
6 marchewek
Do ogórków na ostro:
4 kg ogórków
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
5 małych cebul
2-3 marchewki
2-3 różne ostre papryczki na słoik
Zalewa:
3 litry wody
0,5 litra octu 10 %
120 gramów soli kamiennej
550 gramów cukru trzcinowego
Przyprawy:
gorczyca - łyżeczka na słoik
2-3 ziela angielskie na słoik
pieprz czarny ziarnisty - 8 szt. na słoik
1-2 liście laurowe na słoik
pół baldacha kopru na słoik
kawałek chrzanu na słoik
Wykonanie:
Wodę z cukrem i solą należy zagotować, następnie dodać ocet i zdjąć z ognia. Do każdego słoika dodajemy garść marchewki pokrojonej w kostkę lub talarki, 2-3 krążki cebuli pokrojonej w półplasterki oraz przyprawy.
Następnie ścisło układamy ogórki a w przerwy pomiędzy nimi dodajemy paski papryki słodkiej.
W przypadku robienia ogórków kartuskich, na wierzch układamy resztę marchewki i papryki.
W przypadku robienia ogórków na ostro, na dno jak i na wierzch dokładamy ostrych papryczek pokrojonych w plasterki.
Ogórki zalewamy przestudzona zalewą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie pasteryzujemy 3 minuty od momentu zagotowania wody. Pozostawiamy jeszcze przez 5-6 minut w gorącej wodzie. Po wyjęciu z garnka odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego życzy Paweł.
Przepis znaleziony na stronie www.wielkiezarcie.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz