Potrzebujemy:
600 gramów mąki pszennej typ 750
250 ml
wrzącej wody
jajko (opcjonalnie)
40 gramów masła
1/2
łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. We wrzątku rozpuścić masło. Do mąki wlać wrzątek z masłem, wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
jajko (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. We wrzątku rozpuścić masło. Do mąki wlać wrzątek z masłem, wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto powinno być miękkie,
plastyczne i elastyczne.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut by "odpoczęło".
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut by "odpoczęło".
Po tym
czasie podzielić na cztery części, trzy odłożyć (zawinięte w folię, by nie
wysychały), jedną porcję rozwałkować na stolnicy. Wykrawać kółka szklanką o średnicy
ok. 9 cm
(może być mniejsza lub większa, w zależności od tego, jak duże pierogi chcemy uzyskać).
Na środek każdego kółka nakładać farsz, składać na pół i sklejać boki, dodatkowo robiąc "falbankę". W ten
sam sposób postępować z każdą częścią ciasta.
Gotowe pierogi wrzucić na osolony
wrzątek.
Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować 3-5 minut. Ugotować tak
wszystkie cztery partie pierogów.
Smacznego życzy Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz