wtorek, 16 lutego 2021

Ciasto na pierogi I


Ile domów tyle wersji ciasta na pierogi.

Potrzebujemy:
600 gramów mąki pszennej typ 750
250 ml wrzącej wody
jajko (opcjonalnie)
40 gramów masła
1/2 łyżeczki soli
 
Przygotowanie:
 
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. We wrzątku rozpuścić masło. Do mąki wlać wrzątek z masłem, wymieszać drewnianą łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. 
Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.
Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut by "odpoczęło". 
Po tym czasie podzielić na cztery części, trzy odłożyć (zawinięte w folię, by nie wysychały), jedną porcję rozwałkować na stolnicy. Wykrawać kółka szklanką o średnicy ok. 9 cm (może być mniejsza lub większa, w zależności od tego, jak duże pierogi chcemy uzyskać). Na środek każdego kółka nakładać farsz, składać na pół i sklejać boki, dodatkowo robiąc "falbankę". W ten sam sposób postępować z każdą częścią ciasta. 
Gotowe pierogi wrzucić na osolony wrzątek. 
Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotować 3-5 minut. Ugotować tak wszystkie cztery partie pierogów.

Smacznego życzy Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz