niedziela, 7 lutego 2021

Pączki

Sprawdzony przepis od znajomego cukiernika.
Z przedstawionej porcji wychodzi około 40 pączków


Potrzebujemy:
1300 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru trzcinowego
200 gramów masła
5 jaj
100 gramów drożdży świeżych
500 ml mleka
Szczypta soli
Nadzienie
Olejek smakowy (nieobowiązkowo)

Wykonanie:
Z ciepłego mleka (ok. 30 st. C), drożdży, łyżki cukru i części mąki, przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy do wyrośnięcia zasypując kilkumilimetrową warstwą mąki.
Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz i dokładnie wyrabiamy aż tłuszcz zostanie wchłonięty.
Ciasto odstawiamy, przykrywając ściereczką, do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto odgazowujemy i dzielimy na cztery części. Z każdej zrobimy 10 pączków. 
Ciasto rozciągamy na stolnicy i tniemy na 10 prostokątów. Nakładamy nadzienie, dokładnie sklejamy i odkładamy sklejeniem do spodu aby wyrosły.
Uformowane kule należy porządnie przycisnąć deską aby je spłaszczyć. To obok temperatury smażenia, chyba najważniejsza czynność podczas robienia pączków.
Wyrastanie trwa około 20 minut, do podwojenia objętości pączków.
Smażymy na smalcu o temperaturze 160-170 st. C do uzyskania koloru jasnobrązowego pamiętając aby pączki wkładać na tłuszcz zawinięciem do góry.
Następnie patyczkiem przekręcamy na drugą stronę.
Tłuszczu w naczyniu powinno być około 6 cm.
Po usmażeniu pączki odkładamy na kratkę do ocieknięcia tłuszczu.
Po wystudzeniu nakładamy glanc (lukier) mocząc w nim  pączki lub posypujemy cukrem pudrem odkładając spowrotem na kratkę.

Smacznego życzą Ewa i Paweł.

Przepis pochodzi ze strony www.wedlinydomowe.pl
Znane jako pączki Abratka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz