Z przedstawionej porcji wychodzi około 40 pączków
Potrzebujemy:
1300 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru trzcinowego
200 gramów masła
5 jaj
100 gramów drożdży świeżych
500 ml mleka
Szczypta soli
Nadzienie
Olejek smakowy (nieobowiązkowo)
Wykonanie:
Z ciepłego mleka (ok. 30 st. C), drożdży, łyżki cukru i części mąki, przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany.
Odstawiamy do wyrośnięcia zasypując kilkumilimetrową warstwą mąki.
Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz i dokładnie wyrabiamy aż tłuszcz zostanie wchłonięty.
Ciasto odstawiamy, przykrywając ściereczką, do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto rozciągamy na stolnicy i tniemy na 10 prostokątów. Nakładamy nadzienie, dokładnie sklejamy i odkładamy sklejeniem do spodu aby wyrosły.
Uformowane kule należy porządnie przycisnąć deską aby je spłaszczyć. To obok temperatury smażenia, chyba najważniejsza czynność podczas robienia pączków.
Smażymy na smalcu o temperaturze 160-170 st. C do uzyskania koloru jasnobrązowego pamiętając aby pączki wkładać na tłuszcz zawinięciem do góry.
Tłuszczu w naczyniu powinno być około 6 cm.
Po usmażeniu pączki odkładamy na kratkę do ocieknięcia tłuszczu.
Po wystudzeniu nakładamy glanc (lukier) mocząc w nim pączki lub posypujemy cukrem pudrem odkładając spowrotem na kratkę.
Przepis pochodzi ze strony www.wedlinydomowe.pl
Znane jako pączki Abratka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz