poniedziałek, 26 lutego 2018

Guizo


Bardzo fajne danie jednogarnkowe. 
Danie wg Roberta Makłowicza z pierwszych programów - odcinek "Smak Montevideo"


"Składniki:

1/2 kg wołowiny (antrykot)
105 g kiełbasy cienkiej (może być biała)
4 łyżki oleju
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 szklanka pasty pomidorowej
1 szklanka soku pomidorowego
200 g makaronu (niegotowany)
1 l bulionu (może być wołowy)
2 szklanki fasoli (ugotowanej)
liść laurowy
szczypta tymianku
sól, pieprz biały"

Najczęściej robię z kilograma wołowiny, z udźca, trzech, czterech białych parzonych oraz dwóch puszek fasoli. Biała kiełbasa oczywiście własnej produkcji.
Bulionu potrzeba 1,5-2 litry
Dodaję dwie łyżki tymianku.

Wykonanie.

Mięso pokroić w drobną kostkę, powiedzmy 2 na 2 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso i obsmażyć.
Pokroić kiełbasę w kawałki i na patelnię.


Posiekaną cebulę dodać do mięsa.
Smażyć aż cebula się zezłoci.



Całość przełożyć do garnka.

Dodać bulion, drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową, wymieszać i dusić 10 - 15 minut.
Następnie tymianek, liść laurowy, sok pomidorowy.
Posolić popieprzyć i chwilę dusić,
Jeżeli jest mało płynu dodać jeszcze bulionu.

Na koniec dodać fasolę, suchy makaron i gotować aż makaron będzie miękki.  

Niezależnie od ilości bulionu, danie po ugotowaniu i odstaniu mocno zgęstnieje.


Smacznego życzy Paweł.

1 komentarz: