piątek, 5 lipca 2024

Sos tzatziki

Świetny sos nie tylko do jagnięciny.

Potrzebujemy:

gęsty jogurt typu greckiego
dwa świeże ogórki
3-4 ząbki czosnku lub łyżeczkę solonego
świeżą miętę
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Wykonanie:
Jest proste i dość szybkie. Ogórki ścieramy na grubym oczku i solimy aby puściły wodę. 
Porządnie je odciskamy, dodajemy czosnku i jogurt. Na koniec posiekaną miętę. Całość mieszamy.
Możemy odstawić do lodówki na kilka godzin.
Należy pamiętać, że to gęsty sos a nie mizeria ze śmietaną.

Smacznego życzy Paweł.
















2 komentarze:

  1. Bo to ta mięta i jogurt (a nie kwaśna śmietana) odróżniają grecki sos od mizerii, którą moja babcia tarła dziadkowi na grubej tarce :-D Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda że składniki różnią się ale bardziej na myśli miałem konsystencję.

      Usuń