niedziela, 28 lipca 2024

Jaja faszerowane (na gorąco)

Świetna przekąska, nie tylko na Wielkanoc.
Kiedyś takie jajka robiła moja dobra znajoma, zazwyczaj na Wielkanoc. Nie pamiętam co było w środku ale sposób przyrządzania był taki sam.

Potrzebujemy (przepis oryginalny):
6 jaj
3 łyżki masła
łyżkę bułki tartej
małą cebulę
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
(opcjonalnie):
szczypior z dymki


Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka przekrawamy wzdłuż razem ze skorupkami i delikatnie, łyżeczką wyciągamy połówki jaj ze skorupek.
Jajka i cebulę drobno siekamy a następnie dokładnie mieszamy z masłem, solą, pieprzem i pietruszką.
Nadziewamy farszem skorupki.
Tak przygotowane połówki obtaczamy od strony farszu w bułce tartej.
Na patelni roztapiamy masło i układamy jajka stroną panierowaną na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy 3-4 minuty do zrumienienia bułki.
Podajemy gorące z dodatkiem zielonej pietruszki.
Zamiast masła, do farszu można użyć śmietany lub majonezu.
Do części farszu zamiast natki wkroiłem szczypior z dymki.  

Smacznego życzy Paweł

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe.


















2 komentarze:

  1. Na każdą Wielkanoc obiecuję sobie, że zrobię. Ponieważ jajka trzeba obsmażyć - przeważnie nie starcza czasu. Ale ta przekąska w Pana wydaniu wygląda tak smacznie, że nie mam wyjścia ;-)

    OdpowiedzUsuń