środa, 21 lutego 2024

Rolady wołowe

W domu robi się je odkąd pamiętam. Mama robi najlepsze.

Potrzebujemy:
udziec wołowy, np. zrazową górną (taki kawałek mięsa aby można było ukroić jak największe plastry)
dwie cebule
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy a potem dusimy.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Następnie pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, dobrze rozklepujemy tłuczkiem do mięsa. 
Solimy i pieprzymy z jednej strony.
Rozklepane plastry smarujemy musztardą, nie koniecznie całość i układamy po kawałku chleba, ogórka, boczku i trochę przestudzonej cebuli.
Składamy,
zawijamy dokładnie rozklepując wcześniej jedną końcówkę plastra, tak aby nam się skleiła z całością.
Obtaczamy w mące i obsmażamy zaczynając od miejsca łączenia. 
Podczas smażenia podlewamy kilka razy zimną wodą, jak każde mięso z którego chcemy uzyskać sos a następnie przekładamy do garnka lub brytfanny i dusimy do miękkości.

Rolady obowiązkowo podajemy z kluskami na parze i modrą kapustą. 



Smacznego życzy Paweł

















4 komentarze:

  1. Wspaniałe! To jedno z najlepszych dań z wołowiny.
    P.S. Czy ja tam widzę jakąś śliweczkę suszoną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jessu, chyba czas do okulisty - no pewnie, że to czerwona cebula! Albo mi ekran przekłamuje kolory do tego stopnia, że zobaczyłam fioletową śliwkę :-DDD Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Ze wzrokiem i ekranem w porządku. Tak czerwona cebula zmieniła kolor po duszeniu.

      Usuń