Potrzebujemy:
udziec wołowy, np. zrazową górną (taki kawałek mięsa aby można było ukroić jak największe plastry)
dwie cebule
smalec gęsi albo wieprzowy
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy a potem dusimy.
Następnie pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, dobrze rozklepujemy tłuczkiem do mięsa.
Rozklepane plastry smarujemy musztardą, nie koniecznie całość i układamy po kawałku chleba, ogórka, boczku i trochę przestudzonej cebuli.
zawijamy dokładnie rozklepując wcześniej jedną końcówkę plastra, tak aby nam się skleiła z całością.
Podczas smażenia podlewamy kilka razy zimną wodą, jak każde mięso z którego chcemy uzyskać sos a następnie przekładamy do garnka lub brytfanny i dusimy do miękkości.
Rolady obowiązkowo podajemy z kluskami na parze i modrą kapustą.
Smacznego życzy Paweł
Wspaniałe! To jedno z najlepszych dań z wołowiny.
OdpowiedzUsuńP.S. Czy ja tam widzę jakąś śliweczkę suszoną?
O cebulę chodzi?
UsuńJessu, chyba czas do okulisty - no pewnie, że to czerwona cebula! Albo mi ekran przekłamuje kolory do tego stopnia, że zobaczyłam fioletową śliwkę :-DDD Pozdrawiam!
UsuńZe wzrokiem i ekranem w porządku. Tak czerwona cebula zmieniła kolor po duszeniu.
Usuń