poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Chleb żytni na zakwasie żytnim

To moje początki z chlebem, więc pewnie nie do końca jest fachowo zrobiony ale za to smaczny i własny.

Chleb ten był robiony kilkakrotnie w różnych proporcjach i w tej wersji najlepiej wychodzi.


Potrzebujemy (na dwie keksówki o wymiarach 25x12x7 cm):

500 gramów dojrzałego zakwasu żytniego
700 gramów mąki żytniej chlebowej (typ 720) (lub 300 gramów żytniej typ 720 i 400 gramów pszennej typ 750)
500 ml letniej wody
20 gramów soli
olej rzepakowy
grubo mielona mąka do wysypania foremek


Wykonanie:

Składniki mieszamy około minuty na pierwszej prędkości a następnie około 4 minut na drugiej prędkości. 
Przekładamy do nasmarowanych olejem i obsypanych mąką keksówek. Ciasto wypełnia prawie połowę foremek.
Następnie odkładamy chleby w ciepłe miejsce (w warunkach domowych najlepiej włożyć do piekarnika z zapaloną żarówką).
Wyrastanie trwa od około 2,5 - 3,5 godziny, w zależności od tego kiedy był dokarmiany dojrzały zakwas. 

Gdy ciasto urośnie na wysokość centrymetra od górnej krawędzi formy, wyciągamy je z piekarnika, który nagrzewamy do 240 stopni C. 
Aby ciasto nam nie opadło, należy delikatnie wyjąć go z piekarnika i zadbać o odpowiednią temperaturę w pomieszczeniu. Zazwyczaj włączam dwa palniki na kuchence. 😉
Wkładamy formy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 240 stopni przez 20 minut, a następnie obniżając temperaturę do 200 stopni, przez kolejne 30 minut. 
Włożenie chlebów poprzedzamy "naparowaniem" piekarnika.
Można to zrobić używając spryskiwacza.
Po upieczeniu chleby smarujemy pędzelkiem z wodą, wyciągamy z foremek i studzimy ma kratce.


Smacznego życzy Paweł





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz