dynię ok. 2-2,5 kg
selera
3 marchewki
2 pietruszki
pora
4 ziemniaki
kwaśną śmietanę
mielony imbir
gałkę muszkatołową
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy dynię. Przekrawamy, wyjmujemy pestki, czyścimy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy ze skórą, na termoobiegu, w 180 st. C przez 30 minut.
Obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Gotujemy około godziny bulion warzywny.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i upieczoną dynię. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków. Zupę przyprawiamy i blendujemy.
Podajemy z grzankami i gęstą śmietaną.
Smacznego życzy Paweł
Aż wstyd się przyznać, że ja (która właśnie jestem tą "mamą z ogrodem") nie uprawiałam do tej pory dyni. Owszem, dynie u nas "we wiosce" są, ale te starodawne, o pancernej skórce. Ale im więcej oglądam takich dyniowych pyszności, jak ta zupka, tym solenniej sobie obiecuję, że dynię hokkaido będę mieć!
OdpowiedzUsuń