Taki sernik towarzyszy mi od dzieciństwa.
Potrzebujemy:
Składniki na masę serową:
Składniki na masę serową:
1,25 kg sera białego
pół kostki masła (125 gramów)
2 szklanki cukru trzcinowego
2 szklanki cukru trzcinowego
8 jajek
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyń waniliowy (babcia dodawała budyń)
dowolne sparzone na sitku bakalie (my dajemy sparzone rodzynki i kandyzowane skórki)
65 gramów masła
80 gramów cukru trzcinowego
2 jajka
150 gramów mąki tortowej
4 gramy proszku do pieczenia
Spód można zrobić także z herbatników typu Petit Bery
Wykonanie:
Po sparzeniu bakalii, najpierw dwukrotnie mielimy ser i odstawiamy.
Zabieramy się za spód. Masło ucieramy z cukrem i dwoma jajkami. Następnie dodajemy 150 gramów mąki tortowej i 4 gramy proszku do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę.
Teraz robimy masę serową. Żółtka oddzielamy od białek. W makutrze ucieramy pół kostki masła z dwoma szklankami cukru. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Gdy już je wszystkie dodamy, dosypujemy skrobię ziemniaczaną lub budyń oraz proszek do pieczenia.
Po tym ubijamy białka, które nam zostały z 8 jajek. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie.
Całość wkładamy na blachę.
Po wystygnięciu robimy glanc, który jest obowiązkowy na serniku. 😉
Smacznego życzy Paweł
Komentarz zniknął.
OdpowiedzUsuń