sobota, 9 marca 2024

Sernik babci Józi

Taki sernik towarzyszy mi od dzieciństwa.
Sernik z drobnymi modyfikacjami.

Potrzebujemy:

Składniki na masę serową:
1,25 kg sera białego
pół kostki masła (125 gramów)
2 szklanki cukru trzcinowego
8 jajek
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyń waniliowy (babcia dodawała budyń)
dowolne sparzone na sitku bakalie (my dajemy sparzone rodzynki i kandyzowane skórki)
Składniki na spód (blacha 36 x 24 cm):
65 gramów masła
80 gramów cukru trzcinowego
2 jajka
150 gramów mąki tortowej
4 gramy proszku do pieczenia

Spód można zrobić także z herbatników typu Petit Bery

Wykonanie:

Po sparzeniu bakalii, najpierw dwukrotnie mielimy ser i odstawiamy.
Zabieramy się za spód. Masło ucieramy z cukrem i dwoma jajkami. Następnie dodajemy 150 gramów mąki tortowej i 4 gramy proszku do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę.
Teraz robimy masę serową. Żółtka oddzielamy od białek. W makutrze ucieramy pół kostki masła z dwoma szklankami cukru. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Gdy już je wszystkie dodamy, dosypujemy skrobię ziemniaczaną lub budyń oraz proszek do pieczenia.
Po tym ubijamy białka, które nam zostały z 8 jajek. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie. 
Całość wkładamy na blachę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około godzinę i dwadzieścia minut.
Po wystygnięciu robimy glanc, który jest obowiązkowy na serniku. 😉

Smacznego życzy Paweł





1 komentarz: