Taki rosół łatwo zrobić, zwłaszcza wtedy gdy macie kogoś, kto "załatwi" takiego sympatycznego kaczorka.
Podczas uboju kaczorka, spuściłem z niego krew do słoika z dodatkiem dwóch łyżek octu aby zrobić czerninę.
Potrzebujemy:
kaczkę
włoszczyznę
cebulę
"bukiet"
wodę
wodę
sól
Wykonanie:
Kaczkę dokładnie opalamy i oczyszczamy z resztek piór. Porcjujemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Wkładamy też warzywa, opaloną cebulę, Nasz bouquet i gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Podczas doprowadzania wody do wrzenia, zdejmujemy kilkukrotnie szumowiny.
Po dwóch godzinach gotowania dodajemy łyżkę soli.
Domowy rosół najlepiej podawać z domowym makaronem.
Sporą część rosołu zostawiłem sobie jako bazę do czerniny.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz