Potrzebujemy:
dwie polędwiczki (na 8 porcji)
śliwki wędzone
śliwowicę
śmietanę słodką
śmietanę kwaśną
masło klarowane
sól
pieprz czarny świeżo mielony
Na początku garść śliwek zalewamy śliwowicą.
Następnie kroimy polędwiczki na 4 części pod skosem. Delikatnie, wzdłuż przez środek każdego kawałka nacinamy na wylot polędwiczki tworząc kieszonki.
Śliwki wyciągamy z alkoholu i wkładamy po jednej lub po dwie do każdego kawałka mięsa. Resztę śliwek siekamy i zostawiamy do sosu. Polędwiczki solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony na mocnym ogniu. Następnie dodajemy posiekane śliwki, dolewamy śliwowicę w której moczyły się owoce i flambirujemy.
Gdy alkohol się wypali dolewamy śmietanę słodką, dodajemy 3-4 łyżki kwaśnej a na koniec solimy i pieprzymy sos. Przez chwilę redukujemy aby sos zgęstniał i danie gotowe.
Smacznego życzą Ewa i Paweł
Przepis pochodzi z programu "Makłowicz w Polsce".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz