piątek, 27 stycznia 2023

Wątróbki królicze z jabłkiem

Wątróbka z królika jest bardzo delikatna i smaczna.
Pierwszy raz wątróbkę z jabłkiem jadłem wiele lat temu w pewnym bistro na dolnym Mokotowie. Prowadził ją pewnien mniej znany aktor a jego żona przyrządzała nam na życzenie wspaniałą wątróbkę.
Potrzebujemy:
0,5 kg wątróbek króliczych
dwie  średnie cebule
jabłko
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Wykonanie:
Jak każdą wątróbkę, również i króliczą najpierw oczyszczamy z błon i żył. Pozostawiamy w większych kawałkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę a jabłka w większe kawałki.
Następnie rozgrzewamy smalec i smażymy. Wątróbki królicze są delikatne, więc smażymy je krótko z każdej strony żeby się lekko zarumieniły. Pieprzymy z obu stron. Wkładamy cebulę, chwilę podsmażamy a następnie dusimy mieszając od czasu do czasu. 
Jabłko dodajemy krótko przed końcem, na minutę dwie, tak aby puściło sok ale żeby się nie rozpadło. Całość solimy.
Przed podaniem posypujemy jeszcze świeżo mielonym pieprzem.
Dobrym dodatkiem jest też gruszka.


Smacznego życzy Paweł

















1 komentarz:

  1. Wątróbka królicza jest najlepsiejsza, to fakt! Chociaż wolę z kupą cebuli bez jabłka :-)

    OdpowiedzUsuń