Gołąbki w kiszonej kapuście, mają zdecydowanie lepszy smak. Ze świeżej kapusty też są dobre ale nie rozumiem idei gotowania oddzielnie gołąbków i oddzielnie sosu. Kapusta musi przejść pomidorami, wtedy będą prawdziwe, smaczne gołąbki.
Potrzebujemy:
0,5 kg mięsa drobnego z dzika
0,5 kg mięsa drobnego z sarny
0,5 kg mięsa drobnego z jelenia
200 gramów kaszy gryczanej białej
sól
pieprz
masło klarowane
suszone oregano
suszona bazylię
suszony tymianek
koncentrat pomidorowy 30%
Wykonanie:
Najpierw parzymy kapustę. Następnie pojedynczo zdejmujemy liście. Aby były elastyczne i dobrze się zwijały odkrawamy grube "nerwy".
Kaszę gotujemy i zostawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy na siatce 8 mm i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Mieszamy mięso z kaszą. Następnie nakładamy w liście.
Następnie układamy gołąbki, zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy koncentratu i ewentualnie wody dla uzupełnienia garnka.
Gotujemy pod pokrywką do względnej miękkości kapusty około 2 godzin. Z gołąbkami jest trochę jak z bigosem, jeszcze lepsze będą gotowane powtórnie i odgrzewane.
Smacznego życzą Ewa i Paweł
Cos wspaniałego! Królewskie danie! I jeszcze ta dziczyzna... Gratuluję :-)
OdpowiedzUsuń