piątek, 16 marca 2018

Zakwas na żur

Aby nam wyszedł żur, używamy mąki żytniej razowej, jeśli użyjemy pszennej wyjdzie nam barszcz biały. 😃


Zakwas nastawiamy na 3 do 5 dni. Od ilości dni zależy, czy zakwas będzie bardziej lub mniej kwaśny. Ja zawsze nastawiam na 5 dni. Jeśli chcecie na Święta to proponuję poniedziałek, wtedy mamy zakwas na sobotę i czas na zrobienie żuru przed Wielkanocą. 

Na zakwas potrzebujemy:
szklankę mąki żytniej razowej typ 2000
3 szklanki wody
3-4 ząbki czosnku
kromka chleba razowego (kupny chleb kilka razy zachodził mi pleśnią, więc pomimo że teraz sami pieczemy chleby, to robię bez chleba)
Można natomiast dodać łyżkę dojrzałego zakwasu chlebowego. 

Przygotowanie.

Zakwas przygotowujemy zalewając szklankę mąki żytniej razowej trzema szklankami wody. Do tego dodajemy posiekany czosnek i mieszamy. Przykrywamy słoik gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach zakwas zaczyna pracować. Zakwas należy mieszać każdego dnia. 

Gotowy zakwas ma bardzo przyjemny zapach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz