piątek, 7 kwietnia 2023

Barszcz biały

Wg przepisu pani Ani Starmach, tyle że lepszy. 😉
Lepszy bo mamy własny boczek, białą kiełbasę, zakwas i jajka.

Potrzebujemy:
250 gramów boczku wędzonego
8 sztuk surowej białej kiełbasy
gotowane jajka
2 pietruszki
2 marchewki
seler
por
suszone grzyby
śmietanę 18 %
2 łyżki majeranku
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:
Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. 
Następnie zalewamy zimną wodą, dodajemy włoszczyznę, białą kiełbasę i grzyby. 
Całość gotujemy 45 minut.
Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kiełbasę. Warzywa nie będą już potrzebne a kiełbasę kroimy w plastry.
Do wywaru wlewamy zakwas, dokładamy posiekany czosnek i majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po zagotowaniu dodajemy śmietanę, którą wcześniej hartujemy gorącym barszczem.
Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem.

Smacznego życzy Paweł











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz