piątek, 6 września 2024

Sałatka z wędzonej ryby i fasoli

To jeszcze jedna sałatka ze SMAKOSZA WARSZAWSKIEGO
Potrzebujemy:
szklankę małej białej fasoli
30 dag wędzonej ryby
2 ogórki konserwowe
cebulę
szczyptę cukru
3 łyżki gęstego majonezu
łyżkę posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:
Najpierw umytą fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy ją i odsączamy na sicie. Obraną ze skóry i ości rybę kroimy na niewielkie kawałki. Tym razem miałem makrelę ale równie dobrze może być pstrąg. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.  
Składniki łączymy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec mieszamy z majonezem. Sałatkę schładzamy a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


Smacznego życzy Paweł


Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe



 







1 komentarz: