Potrzebujemy:
szklankę małej białej fasoli
30 dag wędzonej ryby
2 ogórki konserwowe
cebulę
szczyptę cukru
3 łyżki gęstego majonezu
łyżkę posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Najpierw umytą fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy ją i odsączamy na sicie. Obraną ze skóry i ości rybę kroimy na niewielkie kawałki. Tym razem miałem makrelę ale równie dobrze może być pstrąg. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Najpierw umytą fasolę namaczamy na noc. Następnie gotujemy ją i odsączamy na sicie. Obraną ze skóry i ości rybę kroimy na niewielkie kawałki. Tym razem miałem makrelę ale równie dobrze może być pstrąg. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Składniki łączymy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec mieszamy z majonezem. Sałatkę schładzamy a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Smacznego życzy Paweł
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe
Dlaczego nie urodziłam się krewną pani Hani?!
OdpowiedzUsuń