Nieodzownym składnikiem tego ciasta, nadającym mu ostateczny smak jest calvados - brandy z jabłek.
Potrzebujemy:
Na kruche ciasto:
150 gramów zimnego masła
30 gramów cukru trzcinowego
1 żółtko
40 ml zimnej wody
Na nadzienie:
50 gramów cukru trzcinowego
400 g śmietany 36%
calvadosu - 75 ml
3-4 jabłka deserowe
Wykonanie:
Najpierw metalową szpatułką kroimy na drobno masło jednocześnie mieszając z mąką i cukrem.
Po tym czasie wyrabiając przez chwilę rękoma, rozgrzewamy ciasto aby nie pękało w czasie wałkowania.
Rozwałkowujemy ciasto tak aby było kilka centymetrów większe i wystawało poza formę. Zawijamy na wałku i rozkładamy na blachę. Następnie palcami przylepiamy dokładnie do brzegów formy. Wystające ciasto obcinamy dopiero po upieczeniu.
Następnie mieszamy śmietanę z cukrem i jajkami, dodając na koniec calvadosa. Przelewamy na blachę z ułożonym ciastem.
Jabłka kroimy na ćwiartki, następnie na plasterki i układamy "na zakładkę" wokół formy a resztę na środku.
Po wystygnięciu testujemy.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz