niedziela, 29 września 2024

Tarta normandzka

Idealna na niedzielę. 😉
Nieodzownym składnikiem tego ciasta, nadającym mu ostateczny smak jest calvados - brandy z jabłek.

Potrzebujemy:

Na kruche ciasto:
250 gramów mąki (użyłem typ 500)
150 gramów zimnego masła
30 gramów cukru trzcinowego
1 żółtko
40 ml zimnej wody

Na nadzienie:
4 jajka
50 gramów cukru trzcinowego
400 g śmietany 36%
calvadosu - 75 ml
3-4 jabłka deserowe

Wykonanie:
Najpierw metalową szpatułką kroimy na drobno masło jednocześnie mieszając z mąką i cukrem.
Gdy masło jest już drobno posiekane, dodajemy wody i wyrabiamy ciasto ręką na jednolitą masę.
Następnie ciasto zawijamy w folię i chowamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyrabiając przez chwilę rękoma, rozgrzewamy ciasto aby nie pękało w czasie wałkowania.
Rozwałkowujemy ciasto tak aby było kilka centymetrów większe i wystawało poza formę. Zawijamy na wałku i rozkładamy na blachę. Następnie palcami przylepiamy dokładnie do brzegów formy. Wystające ciasto obcinamy dopiero po upieczeniu.
Następnie mieszamy śmietanę z cukrem i jajkami, dodając na koniec calvadosa. Przelewamy na blachę z ułożonym ciastem.
Jabłka kroimy na ćwiartki, następnie na plasterki i układamy "na zakładkę" wokół formy a resztę na środku.
Tartę pieczemy 40 minut w 180-190 stopniach C.
Po wystygnięciu testujemy.

Smacznego życzy Paweł










 

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz