Poza tym kto powiedział, że zimą nie można grillować?
Potrzebujemy:
Jagnięcinę lub baraninę (u mnie łopatka)
Przyprawy:
kumin - kmin rzymski
pieprz Cayenne
świeże lub suszone chili (używam peperoncini)
posiekany czosnek
sumak
sól morską
świeże zioła:
tymianek
pietruszkę
kolendrę
długie patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso mielimy na siatce 6 mm. Zioła siekamy, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Formujemy podłużne kotlety, lekko spłaszczamy i nadziewamy na dwa patyczki do szaszłyków. Dwa ułatwiają przekładanie na grillu.
Souvlaki podajemy z sosem tzatziki.
Smacznego życzy Paweł
Przepis pochodzi z programu www.goodchefbadchef.com.au/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz