niedziela, 22 września 2024

Souvlaki z jagnięciny

Na koniec sezonu grillowego...
Poza tym kto powiedział, że zimą nie można grillować?

Potrzebujemy:
Jagnięcinę lub baraninę (u mnie łopatka)

Przyprawy:
kumin - kmin rzymski
pieprz Cayenne
świeże lub suszone chili (używam peperoncini)
posiekany czosnek
sumak
sól morską

świeże zioła:
tymianek
pietruszkę 
kolendrę

długie patyczki do szaszłyków



Przygotowanie:
Mięso mielimy na siatce 6 mm. Zioła siekamy, dodajemy do mięsa wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy.
Formujemy podłużne kotlety, lekko spłaszczamy i nadziewamy na dwa patyczki do szaszłyków. Dwa ułatwiają przekładanie na grillu.
Układamy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy kilka minut z każdej strony.
Souvlaki podajemy z sosem tzatziki.


Smacznego życzy Paweł

Przepis pochodzi z programu www.goodchefbadchef.com.au/

 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz