niedziela, 1 września 2024

Sałatka z ogórków i papryki z czosnkiem i octem winnym


Kilka lat temu skomponowałem nową sałatkę...
 
...w kolejnym roku wprowadziłem poprawki i wyszła taka oto wersja.

Potrzebujemy:

3 kg dużych ogórków
75 gramów soli
400 gramów cukru trzcinowego
50 gramów czosnku
2 większe papryki czerwone
2 większe papryki żółte
600 gramów cebuli czerwonej
litr czerwonego octu winnego

Wykonanie:
Ogórki szatkujemy, paprykę kroimy w paski  0,5 x 3 cm. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Mieszamy w misce ogórki i paprykę z solą, cukrem i czosnkiem. Bez wody. Odstawiamy na 2 godziny.
Następnie dolewamy do warzyw czerwonego octu winnego i odstawiamy na kolejne 2 godziny.
Po tym czasie całość nakładamy do słoików. 
Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody.



Smacznego życzy Paweł








 

2 komentarze:

  1. Octu winnego to ja nie mam w ilościach "litrowych", ale innych ciekawych octów - w bród! Myślę, że najbardziej "podchodzący" będzie tu ocet z ogórkowych obierków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłem takiego octu ale pewnie też będzie dobre.

    OdpowiedzUsuń