...w kolejnym roku wprowadziłem poprawki i wyszła taka oto wersja.
Potrzebujemy:
3 kg dużych ogórków
75 gramów soli
400 gramów cukru trzcinowego
50 gramów czosnku
2 większe papryki czerwone
2 większe papryki żółte
600 gramów cebuli czerwonej
litr czerwonego octu winnego
Ogórki szatkujemy, paprykę kroimy w paski 0,5 x 3 cm. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Mieszamy w misce ogórki i paprykę z solą, cukrem i czosnkiem. Bez wody. Odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie całość nakładamy do słoików.
Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody.
Octu winnego to ja nie mam w ilościach "litrowych", ale innych ciekawych octów - w bród! Myślę, że najbardziej "podchodzący" będzie tu ocet z ogórkowych obierków :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem takiego octu ale pewnie też będzie dobre.
OdpowiedzUsuń