środa, 26 października 2022

Pstrąg wędzony na gorąco

 


O technologii wędzenia ryb jeszcze będzie u nas sporo.
Dziś zapraszam Was do obejrzenia filmu z wędzenia pstrągów. 
Nakręciłem go dla Wędzarniczej Braci na jednym ze zlotów.
Do tej pory pstrągi wędzę w ten sposób, co i Wam polecam.
Podobnie jak w przypadku wędlin, jednym z ważniejszych etapów wędzenia jest osuszanie.
Ryby najlepiej osuszać na wietrze i w przeciwieństwie do wędlin, przed puszczeniem dymu powinny w dotyku być jak pergamin.
Haczyki również robię za każdym razem sam.


 


Pstrągi oczywiście najlepiej podawać bezpośrednio po wędzeniu ale czasami nie ma takiej możliwości. Wtedy po wystudzeniu, pakuję ryby próżniowo i podaję w innym czasie, podgrzewając w piekarniku w temp 70-80 stopni C.

Smacznego życzy Paweł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz