niedziela, 23 czerwca 2024

Zupa cytrynowa

Bardzo orzeźwiająca zupa, idealna na niedzielny obiad.

Potrzebujemy: (przepis oryginalny)
20 dag kości cielęcych
włoszczyznę
2 cytryny
szklankę śmietany
2 żółtka
łyżeczkę mąki
szczyptę cukru
sól
(zrobiłem z podwójnej ilości kości i cytryn, plus 3 litry wody)

Wykonanie:
Najpierw z kości i włoszczyzny, gotujemy rosół. 
Co najmniej godzinę. Przecedzamy wywar przez sito. 
Następnie dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn i sok z czterech cytryn. Doprawiamy solą i cukrem. Odstawiamy do przestudzenia.
Mieszamy dokładnie śmietanę z mąką i żółtkami, po czym wlewamy do zupy, mieszamy i podgrzewamy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub domowym makaronem.


Smacznego życzy Paweł.

Przepis książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI. Potrawy dawne i nowe




















1 komentarz:

  1. Nigdy nie gotowałam zupy cytrynowej, ale wierzę panu (i pani Szymanderskiej :-)), że jest znakomita!

    OdpowiedzUsuń