Potrzebujemy: (przepis oryginalny)
włoszczyznę
2 cytryny
szklankę śmietany
2 żółtka
łyżeczkę mąki
szczyptę cukru
sól
(zrobiłem z podwójnej ilości kości i cytryn, plus 3 litry wody)
Wykonanie:
Najpierw z kości i włoszczyzny, gotujemy rosół.
Następnie dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn i sok z czterech cytryn. Doprawiamy solą i cukrem. Odstawiamy do przestudzenia.
Mieszamy dokładnie śmietanę z mąką i żółtkami, po czym wlewamy do zupy, mieszamy i podgrzewamy.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub domowym makaronem.
Smacznego życzy Paweł.
Przepis książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI. Potrawy dawne i nowe
Nigdy nie gotowałam zupy cytrynowej, ale wierzę panu (i pani Szymanderskiej :-)), że jest znakomita!
OdpowiedzUsuń