środa, 12 czerwca 2024

Sos serowy do szparagów

Gdyby to były szparagi austriackie...
...to odpowiedni byłby ser berkcase. Ponieważ szparagi są polskie, to na pewno dobry będzie polski ser długo dojrzewający.

Potrzebujemy:
200 ml zimnego mleka
35 g mąki pszennej
50 g masła
80 g twardego sera żółtego
gałkę muszkatołową

Wykonanie:
Sos robimy tak jak sos beszamelowy.
Roztapiamy masło na patelni i dodajemy mąkę ciągle mieszając.
Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy powoli mleko mieszając dalej. Stawiamy naczynie na ogniu, zagotowujemy i dodajemy tarty na grubym oczku ser.
Mieszamy do roztopienia sera. 
Sos podajemy ze świeżo startą gałką.

Smacznego życzy Paweł
  





2 komentarze:

  1. Czyli np. Bursztyn może być? Taki sos jest uniwersalny, do wielu potraw będzie pysznym uzupełnieniem :-)

    OdpowiedzUsuń