czwartek, 29 grudnia 2022

Barszcz wigilijny

Jeśli na Wigilię zrobicie dość dużo, to i na Nowy Rok na rano wystarczy. 😉

Potrzebujemy:
2 kg buraków
4 marchewki
2 pory
3 pietruszki
duży seler
liście bobkowe
ziele angielskie
majeranek
sól
pieprz czarny świeżo mielony
ocet

Wykonanie:
Do garnka wkładamy włoszczyznę, buraki, ziele i listek bobkowy, całość zalewamy zimną wodą i dodajemy dwie łyżki octu.
Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Następnie z wywaru wyjmujemy warzywa, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Gotujemy około 5 minut.
Na koniec dodajemy zakwas i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Barszcz przecedzamy przez gęste sito.

Smacznego życzą Ewa i Paweł
  











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz