Dziś mam
dla Was zupę, jaką podawano w pierwszej klasie na Titanicu.
Składniki:
Olej
5 średnich cebul
4 marchewki
Bekon - polędwica parzona lub wędzona160 g (bekon to nie boczek)
5 ząbków czosnku
Pęczak –200 g
Białe wino 2/3 szklanki,
Irlandzka whiskey
Bulion wołowy -2 L
Filiżanka śmietany
Sól, pieprz, czerwony ocet winny
bouquet garni – (pietruszka, tymianek, listek bobkowy)
Przygotowanie:
Na oleju do miękkości smażymy cebulę ale tak aby nie zbrązowiała.5 średnich cebul
4 marchewki
Bekon - polędwica parzona lub wędzona
5 ząbków czosnku
Pęczak –
Białe wino 2/3 szklanki,
Irlandzka whiskey
Bulion wołowy -
Filiżanka śmietany
Sól, pieprz, czerwony ocet winny
bouquet garni – (pietruszka, tymianek, listek bobkowy)
Przygotowanie:
Następnie
dorzucamy marchewkę,
polędwicę
i dusimy
kilka minut.
Dokładamy posiekany czosnek i dusimy wszystko razem kilka minut.
Sypiemy pęczak, sporo pieprzu,
dolewamy
wino i odrobinę whiskey.
Następnie
bulion.
Zamaczamy
bouquet garni i gotujemy około 45 minut, do miękkości marchewki.
Po tym
czasie dodajemy śmietanę i łyżkę octu winnego.
Jeszcze odrobinę whiskey i
traktujemy zupę blenderem (oczywiście po wyjęciu "bukietu" 😉), nie koniecznie na jednolity krem.
Przed podaniem dodajemy jeszcze soli i pieprzu a na talerz odrobinę śmietany i
łyżkę whiskey.
Posypujemy natką.
Posypujemy natką.
I
rewelacyjna zupa gotowa.
A tu
oryginał:
https://vod.tvp.pl/video/maklowicz-w-podrozy,irlandia-tropem-legend,18514495
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz