piątek, 3 sierpnia 2018

Zupa z Titanica


Dziś mam dla Was zupę, jaką podawano w pierwszej klasie na Titanicu.

Składniki:
Olej
5 średnich cebul
4 marchewki
Bekon - polędwica parzona lub wędzona 160 g (bekon to nie boczek)
5 ząbków czosnku
Pęczak – 200 g
Białe wino 2/3 szklanki,
Irlandzka whiskey
Bulion wołowy - 2 L
Filiżanka śmietany
Sól, pieprz, czerwony ocet winny
bouquet garni – (pietruszka, tymianek, listek bobkowy)

Przygotowanie:
Na oleju do miękkości smażymy cebulę ale tak aby nie zbrązowiała.
Następnie dorzucamy marchewkę,
polędwicę
i dusimy kilka minut.

Dokładamy posiekany czosnek i dusimy wszystko razem kilka minut.
Sypiemy pęczak, sporo pieprzu,
dolewamy wino i odrobinę whiskey.

Następnie bulion.
Zamaczamy bouquet garni i gotujemy około 45 minut, do miękkości marchewki.
Po tym czasie dodajemy śmietanę i łyżkę octu winnego. 
Jeszcze odrobinę whiskey i traktujemy zupę blenderem (oczywiście po wyjęciu "bukietu" 😉), nie koniecznie na jednolity krem.

Przed podaniem dodajemy jeszcze soli i pieprzu a na talerz odrobinę śmietany i łyżkę whiskey.
Posypujemy natką. 
I rewelacyjna zupa gotowa.

A tu oryginał:
https://vod.tvp.pl/video/maklowicz-w-podrozy,irlandia-tropem-legend,18514495

Smacznego życzy Paweł



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz