środa, 22 sierpnia 2018

Bułki grahamki

Proste i smaczne.

Potrzebujemy:

mąkę pszenną chlebową (typ 750) - 180 gramów
mąkę graham (typ 1850) - 320 gramów
wodę - 320 ml
sól - 8 gramów
cukier trzcinowy - 15 gramów 
drożdże świeże 25 gramów

Wykonanie:
Na początek do miski wkładamy drożdże i dolewamy 100 ml wody, i odstawiamy na 10 minut. Jak drożdże zaczną pracować dokładamy resztę składników.
Ciasto wyrabiamy przez 5 minut na drugiej prędkości. Po tym czasie przykrywamy ścierką i zostawiamy na godzinę w misce. 
Następnie dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki.
Przykrywamy ponownie i odstawiamy na 35-40 minut. Po tym czasie bułki są wyrośnięte i wędrują do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 220 st. C przez 20 minut

Po wyjęciu bułki wyciągamy na kratkę.
Smacznego życzy Paweł.

1 komentarz: