Potrzebujemy:
mąkę pszenną chlebową (typ 750) - 180 gramów
mąkę graham (typ 1850) - 320 gramów
wodę - 320 ml
sól - 8 gramów
cukier trzcinowy - 15 gramów
drożdże świeże 25 gramów
Wykonanie:
Na początek do miski wkładamy drożdże i dolewamy 100 ml wody, i odstawiamy na 10 minut. Jak drożdże zaczną pracować dokładamy resztę składników.
Ciasto wyrabiamy przez 5 minut na drugiej prędkości. Po tym czasie przykrywamy ścierką i
zostawiamy na godzinę w misce.
Następnie dzielimy na 8 części i formujemy podłużne
bułki.
Przykrywamy ponownie i odstawiamy na 35-40 minut. Po tym czasie
bułki są wyrośnięte i wędrują do nagrzanego piekarnika.
Po wyjęciu bułki wyciągamy na kratkę.
Smacznego życzy Paweł.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)