sobota, 28 lipca 2018

Szaszłyki z kurczaka po portugalsku


Sezon w pełni, więc dla odmiany kurczak.
Składniki na 10 szaszłyków:

Marynowane dwie piersi kurczaka zagrodowego

Marynata:
Papryczka chili ( jeśli nie mam, dodaję suszonych peperonczini)
Wędzona słodka papryka ( może być ostra)
Uprażony kumin
Ząbek czosnku
Oliwa
Sól
Świeże zioła:
Tymianek
Pietruszka
Mięta

Pierś kroimy wzdłuż na  trzy części później pod kątem na mniejsze kawałki. Marynujemy i od razu robimy szaszłyki.
Na patyczki nadziewamy po 5-6 kawałków, nadziewając poziomo. Tak nadziane mięso będzie szybko ugrillowane, w związku z tym nadaje się na początek imprezy. 


Przepis pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au

Smacznego życzy Paweł.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz