wtorek, 12 czerwca 2018

Śledzie po węgiersku

Świetna przekąska, to nowe odczucia smakowe.


Śledzie te były prezentowane w jednym z odcinków znanych rewolucji. Ale jak to bywa w tym programie, nigdy nie wiadomo do końca, co wchodzi w skład potrawy. 
W mojej wersji wygląda tak:





Składniki:
śledzie solone - 0,5 kg ( jak robię ze świeżych śledzi - w programie wykorzystano śledzie w oleju z paczki)
lub matjasy.

jaja gotowane na twardo 5 szt.
cebula 2 szt.
ogórki konserwowe - 6 dużych
papryka czerwona pieczona 6 sztuk 
sos pomidorowy 5 łyżek
suszona papryka słodka 2 łyżeczki
suszona papryka ostra 2 łyżeczki
kapary

Wykonanie:

Oczywiście na początku należy sprawić śledzie i włożyć do solanki. 
W dniu przygotowania potrawy, pieczemy lub grillujemy paprykę.
Piekłem 40 minut w 200 stopniach, pewnie grillowana będzie szybciej. Należy obrać skórkę z papryki a paprykę pokroić w kostkę. 
Pozostałe składniki również. Dodajemy obie suszone papryki, około 30 kaparów, sos pomidorowy i całość mieszamy.

Smacznego życzy Paweł.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz