Świetna zupa nie tylko na
jesienne dni.
1 kg filetów
ze skórą z ryb morskich: dorsza, łososia dzikiego lub bałtyckiego.
1 kg filetów
ze skórą z pstrąga
Przygotowanie:
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zezłoci, dodajemy posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w paski.
Zupa wg Roberta Makłowicza z dawnych odcinków.
Składniki:
Wywar z ryb - około 2
litry - najlepsza zupa wychodzi
gdy mamy dużą róznorodność ryb morskich i słodkowodnych. Np. głowy i kręgosłupy
pstrąga, karpia, dorady, dorsza, makreli, głowy i ogonki śledzi. Dobry smak
daje łosoś pod warunkiem, że nie norweski.
5 pomidorów bez skórki ( lub puszka pomidorów)
papryka zielona
papryka zielona
papryka czerwona
papryka żółta
czosnek 5 - 6 ząbków
3 cebule
3 cebule
włoszczyzna
pszenny chleb lub długa bułka pszenna,
oliwa
pszenny chleb lub długa bułka pszenna,
oliwa
sól
pieprz czarny
ziele angielskie
liście laurowe
Przygotowanie:
Z głów ryb i
włoszczyzny z dodatkiem 2 liści, 5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela
przygotowujemy wywar. Gotujemy wszystko około godziny.
Następnie dodajemy pomidory bez skóry lub z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszając co jakiś czas.
Wywar po ugotowaniu przecedzamy i dodajemy do niego składniki z patelni.
Filety kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Wkładamy do zupy na 2 minuty gotując lub zestawiamy z ognia i czekamy około 10 minut.
Do zupy serwujemy również grzanki. Kroimy bułkę na plastry, podsmażamy na oliwie i gorące nacieramy czosnkiem. Czosnek należy naciąć na ostrym końcu w krzyżyk i tak smarować grzankę.
Smacznego życzy Paweł
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń