wtorek, 26 czerwca 2018

Zupa rybna - smak Gdyni

Świetna zupa nie tylko na jesienne dni.


Zupa wg Roberta Makłowicza z dawnych odcinków.

Składniki:
Wywar z ryb - około 2 litry - najlepsza zupa wychodzi gdy mamy dużą róznorodność ryb morskich i słodkowodnych. Np. głowy i kręgosłupy pstrąga, karpia, dorady, dorsza, makreli, głowy i ogonki śledzi. Dobry smak daje łosoś pod warunkiem, że nie norweski.  
1 kg filetów ze skórą z ryb morskich: dorsza, łososia dzikiego lub bałtyckiego.  
1 kg filetów ze skórą z pstrąga
5 pomidorów bez skórki ( lub puszka pomidorów)
papryka zielona 
papryka czerwona
papryka żółta
czosnek 5 - 6 ząbków
3 cebule 
włoszczyzna
pszenny chleb lub długa bułka pszenna,
oliwa 
sól 
pieprz czarny
ziele angielskie
liście laurowe



Przygotowanie:

Z głów ryb i włoszczyzny z dodatkiem 2 liści, 5 ziaren pieprzu i 5 ziaren ziela przygotowujemy wywar. Gotujemy wszystko około godziny.
Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula się zezłoci, dodajemy posiekany czosnek i paprykę pokrojoną w paski.
Następnie dodajemy pomidory bez skóry lub z puszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszając co jakiś czas.
Wywar po ugotowaniu przecedzamy i dodajemy do niego składniki z patelni.
Filety kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Wkładamy do zupy na 2 minuty gotując lub zestawiamy z ognia i czekamy około 10 minut.

Do zupy serwujemy również grzanki. Kroimy bułkę na plastry, podsmażamy na oliwie i gorące nacieramy czosnkiem. Czosnek należy naciąć na ostrym końcu w krzyżyk i tak smarować grzankę. 

Smacznego życzy Paweł 




3 komentarze: