czwartek, 14 listopada 2024

Gołąbki z kiszonej kapusty z wieprzowiną i ryżem

Tym razem w wersji bardziej popularnej.
Jadłem gołąbki w różnych wersjach ale te zawinięte w liście kiszonej kapusty lubię najbardziej.

Potrzebujemy:
2 kg mięsa wieprzowego (II wp 80/20)
100 - 150 g ryżu
koncentrat pomidorowy 90 g
sól 18 g/kg
pieprz 3 g/kg
majeranek 3 g/kg

Wykonanie:
Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę parzymy, po około 20 minutach gotowania zaczynamy zdejmować pojedynczo liście. Mięso mielimy na siatce 8 mm, przyprawiamy i mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowane mięso zawijamy w liście
Na dno garnka układamy płatki masła a następnie pozostałe liście kapusty.

Wkładamy gołąbki i zalewamy sosem pomidorowym.
Dodajemy cały koncentrat. Możemy też dołożyć kapustę kiszoną, czasami tak robię.
Podkreśli to smak gołąbków jeszcze bardziej.


Smacznego życzy Paweł






 































1 komentarz:

  1. Ja też dzisiaj robiłam gołąbki! Ale niestety, ze słodkiej kapusty - nie mam już od dawna dostępu do tej kiszonej(a takie są najlepsiejsze :-))

    OdpowiedzUsuń