Jadłem gołąbki w różnych wersjach ale te zawinięte w liście kiszonej kapusty lubię najbardziej.
Potrzebujemy:
2 kg mięsa wieprzowego (II wp 80/20)
100 - 150 g ryżu
sól 18 g/kg
pieprz 3 g/kg
majeranek 3 g/kg
Wykonanie:
Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę parzymy, po około 20 minutach gotowania zaczynamy zdejmować pojedynczo liście. Mięso mielimy na siatce 8 mm, przyprawiamy i mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowane mięso zawijamy w liście.
Na dno garnka układamy płatki masła a następnie pozostałe liście kapusty.
Smacznego życzy Paweł
Ja też dzisiaj robiłam gołąbki! Ale niestety, ze słodkiej kapusty - nie mam już od dawna dostępu do tej kiszonej(a takie są najlepsiejsze :-))
OdpowiedzUsuń