niedziela, 15 grudnia 2024

Dorsz w occie

Przepis zapisała i zachowała moja siostra. 😘
Oczywiście to nie musi być dorsz ale od jakiegoś czasu używam tylko tej ryby. Kiedyś jak pamiętam to i kostki rybne w domu się kupowało bo były całkiem dobrej jakości poza tym nie było dużego wyboru w naszym pięknym nadmorskim kraju.
Potrzebujemy: 
kilogram filetów rybnych (dorsz ze skórą)
jajko i bułkę tartą do panierki
3 cebule
olej rzepakowy

Zalewę octową:
250 ml  octu
litr wody
100 gramów cukru trzcinowego
20 gramów soli
ziele angielskie 6 szt.
4 ziarna czarnego pieprzu
2-3 liście bobkowe

Przygotowanie:
Rybę kroimy na krótsze kawałki, obtaczamy w jajku i bułce a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Przekładamy usmażone części dorsza do naczynia, w którym ryba będzie przechowywana. 
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia, szklimy cebule pokrojone w piórka i również przekładamy do naczynia z rybą.


Przygotowujemy marynatę i gorącą zalewamy nasze filety.
Po 2-3 dobach ryba jest gotowania do delektowania się nią.
Oczywiście przepis jest nie tylko świąteczny.

Smacznego życzy Paweł 















1 komentarz:

  1. Panie Pawle, przypomniał mi pan (i Siostrze także dziękuję) przysmak z dzieciństwa! Kiedy jechało się na święta do cioci Deli to właśnie taka ryba była podawana. I tak jak pamiętacie - czasami była to pyszna rybna kostka :-)

    OdpowiedzUsuń