wtorek, 5 listopada 2024

Cebulki marynowane

Smaczne i szybkie w wykonaniu...
...pod warunkiem że dostaniecie już obrane. 😉

Potrzebujemy:
małe cebulki z własnej uprawy
zalewę:
litr wody
250 ml octu 10 %
110 gramów cukru trzcinowego
60 gramów soli warzonej
10 gramów gorczycy białej

Wykonanie:
Cebulki obieramy, myjemy i osuszamy.
Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól, gorczycę i zagotowujemy. 
Do wrzącej wody dodajemy cebulki i gotujemy 3 minuty od ponownego zagotowania.
Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do czystych słoików. Cebulki zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki pasteryzujemy 10 minut od zagotowania wody.
Gorące słoiki wyciągamy z wody i studzimy. 

Smacznego życzy Paweł













1 komentarz: