...wszystkie tu przedstawię.
Przepis podstawowy.
1 kg żurawiny
1/2 kg cukru trzcinowego
Wykonanie:
Żurawinę płuczemy i wsypujemy do garnka.
Gdy żurawina puści sok zaczynamy gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.
Gdy konfitura zrobi się jednolita i gęsta, przekładamy gorącą do słoików, które odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żurawina z gruszkami
1 kg żurawiny
70 dag gruszek
3/4 szklanki wody
40 dag cukru
Owoce żurawiny płuczemy i osączamy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy. Zagotowujemy wodę z cukrem. Na gorący syrop wkładamy gruszki i chwilę gotujemy.
Gdy zaczną się robić przezroczyste, wyjmujemy z syropu a wkładamy żurawinę i gotujemy do miękkości. Dodajemy gruszki i gotujemy 20 minut. Gorącą masę przekładamy do słoików.
Żurawina z gruszkami, goździkami i cynamonem
1 kg żurawiny
0,5 kg twardych gruszek
0,4 kg cukru
goździki
cynamon
3/4 szklanki wody
Z cukru i wody przyrządzamy syrop a po jego zagotowaniu dodajemy umytą żurawinę i pokrojone w kostkę i obrane gruszki.Gotujemy około 0,5 godziny często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy goździki i/lub cynamon. Gorącą żurawinę przekładamy do słoików i pozostawiamy do wystygnięcia.
Żurawina z jabłkami
250 g żurawiny
200 g jabłek
100 g cukru
150 ml wody
Zagotowujemy wodę z cukrem i na wrzątek wrzucamy umytą żurawinę. Gotujemy 15 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy jeszcze 15 minut.
Smacznego życzy Paweł
Fajnie, dzięki za warianty tego przysmaku. Jutro jadę na targ, może będzie świeża żurawina?
OdpowiedzUsuń