czwartek, 3 października 2024

Konfitura z żurawiny

Kilka lat temu znalazłem w internecie 4 wersje tej konfitury...
...wszystkie tu przedstawię.

Przepis podstawowy.

Potrzebujemy:
1 kg żurawiny
1/2 kg cukru trzcinowego

Wykonanie:
Żurawinę płuczemy i wsypujemy do garnka. 
Lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. 
Gdy żurawina puści sok zaczynamy gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając.

Gdy konfitura zrobi się jednolita i gęsta, przekładamy gorącą do słoików, które odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.

Żurawina z gruszkami

1 kg żurawiny
70 dag gruszek
3/4 szklanki wody
40 dag cukru

Owoce żurawiny płuczemy i osączamy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy. Zagotowujemy wodę z cukrem. Na gorący syrop wkładamy gruszki i chwilę gotujemy.
Gdy zaczną się robić przezroczyste, wyjmujemy z syropu a  wkładamy żurawinę i gotujemy do miękkości. Dodajemy gruszki i gotujemy 20 minut. Gorącą masę przekładamy do słoików.

Żurawina z gruszkami, goździkami i cynamonem

1 kg żurawiny
0,5 kg twardych gruszek
0,4 kg cukru
goździki
cynamon
3/4 szklanki wody

Z cukru i wody przyrządzamy syrop a po jego zagotowaniu dodajemy umytą żurawinę i pokrojone w kostkę i obrane gruszki.Gotujemy około 0,5 godziny często mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy goździki i/lub cynamon. Gorącą żurawinę przekładamy do słoików i pozostawiamy do wystygnięcia.

Żurawina z jabłkami

250 g żurawiny
200 g jabłek
100 g cukru
150 ml wody

Zagotowujemy wodę z cukrem i na wrzątek wrzucamy umytą żurawinę. Gotujemy 15 minut często mieszając. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka i gotujemy jeszcze 15 minut. 



Smacznego życzy Paweł







1 komentarz:

  1. Fajnie, dzięki za warianty tego przysmaku. Jutro jadę na targ, może będzie świeża żurawina?

    OdpowiedzUsuń