Potrzebujemy:
25 dag winnych jabłek
50 dag gruszek
25 dag śliwek
otartą skórkę z cytryny
3 goździki
kawałek cynamonu
20 dag cukru trzcinowego
szklankę śmietanki
szczyptę soli
Wykonanie:
Najpierw jabłka i gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych a śliwki pestek, po czym owoce wkładamy do rondla wraz z otartą skórką cytryny, cynamonem, solą, cukrem i goździkami. Zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i gotujemy pod przykryciem. Gdy owoce będą miękkie, przecieramy je przez sito i mieszamy ze śmietanką. Wstawiamy do lodówki. Zupę należy podawać mocną schłodzoną.
Najpierw jabłka i gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych a śliwki pestek, po czym owoce wkładamy do rondla wraz z otartą skórką cytryny, cynamonem, solą, cukrem i goździkami. Zalewamy 2 litrami przegotowanej wody i gotujemy pod przykryciem. Gdy owoce będą miękkie, przecieramy je przez sito i mieszamy ze śmietanką. Wstawiamy do lodówki. Zupę należy podawać mocną schłodzoną.
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz