Potrzebujemy:
kilogram fasoli Piękny Jaś
300 gramów boczku wędzonego i kość wędzoną
włoszczyznę
4-5 większych ziemniaków
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Nalewamy świeżej wody do garnka i fasolę gotujemy oddzielnie do miękkości.
Równocześnie nastawiamy wywar na wędzonych kościach i boczku.
Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wywaru. Gotujemy 30 minut. Następnie wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną fasolę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Smacznego życzy Paweł
Panie Pawle, to przepyszna, klasyczna, prawilna zupa fasolowa mojej Babci i Mamy! I ten majeranek łechcący podniebienie...
OdpowiedzUsuń