Sałatkę szopską podaje się ułożoną warstwami.
pomidory
ogórki świeże
papryka
czerwona cebula
bułgarski ser owczy
oliwa do skropienia
oliwki do dekoracji
Wykonanie:
Niezależnie od ilości robionej sałatki i naczynia na lub w którym ją podajemy składniki układa się warstwami.
Moja propozycja podania jest następująca.
Najpierw ogórki pokrojone w kostkę. Następnie cebula. Na to papryka (akurat miałem trzy kolory), a na wierzch pomidory. W zależności od wielkości pomidorów kroimy je na pół, w dużą kostkę lub w ćwiartki. Przy tak dużej misce po papryce a przed pomidorami, możemy jeszcze raz ułożyć ogórki i cebulę.
Całość przykrywamy tartym na drobnych oczkach serem. Jeśli nie możecie kupić bułgarskiego, to może być feta, która jest kozio-owcza. Natomiast nie polecam sera solankowego krowiego w kartoniku na "F", bo nijak się smak jego ma do wcześniej wymienionych.
Jeżeli lubicie oliwki, to w tej sałatce mogą być w małej ilości, tylko jako dekoracja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz