Potrzebujemy:
główkę młodej kapusty
szklanka wody
250-300 gramów wędzonego boczku lub/i pachwiny wędzonej
dużą cebulę
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (na 3 główki kapusty dajemy 2 koncentraty 90 gramowe)
2 łyżki masła klarowanego
15 gramów mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do garnka i podlać szklanką wody. Gdy kapusta będzie się gotowała cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć a następnie na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić cebulę. Wszystko dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu.
główkę młodej kapusty
szklanka wody
dużą cebulę
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (na 3 główki kapusty dajemy 2 koncentraty 90 gramowe)
2 łyżki masła klarowanego
15 gramów mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do garnka i podlać szklanką wody. Gdy kapusta będzie się gotowała cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć a następnie na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić cebulę. Wszystko dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu.
Gdy kapusta będzie miękka dołożyć koncentrat pomidorowy. Następnie przygotować
zasmażkę - masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając.
Zasmażka ma być jasna. Zasmażkę dodać do garnka, ciągle mieszając. Posiekać i dodać koperek. Całość doprawić pieprzem i solą.
Można zrobić też wersję bezmięsną. Wykonanie jest takie samo, tylko w przepisie pomijamy boczek a cebulę szklimy na maśle klarowanym.
Można zrobić też wersję bezmięsną. Wykonanie jest takie samo, tylko w przepisie pomijamy boczek a cebulę szklimy na maśle klarowanym.
Smacznego życzy Ewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz