piątek, 30 kwietnia 2021

Młoda kapusta

Już niebawem, znowu będzie można robić to pyszne, proste i szybkie danie.
Potrzebujemy:
 
główkę młodej kapusty
szklanka wody
250-300 gramów wędzonego boczku lub/i pachwiny wędzonej
dużą cebulę
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
(na 3 główki kapusty dajemy 2 koncentraty 90 gramowe)
2 łyżki masła klarowanego
15 gramów mąki pszennej
1/2 pęczka koperku
Sól
Pieprz
 
Przygotowanie:
 
Kapustę drobno poszatkować, wrzucić do garnka i podlać szklanką wody. Gdy kapusta będzie się gotowała cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć a następnie na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklić cebulę. Wszystko dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu. 
Gdy kapusta będzie miękka dołożyć koncentrat pomidorowy. Następnie przygotować zasmażkę - masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i podsmażyć ciągle mieszając. Zasmażka ma być jasna. Zasmażkę dodać do garnka, ciągle mieszając. Posiekać i dodać koperek. Całość doprawić pieprzem i solą.
 
Można zrobić też wersję bezmięsną. Wykonanie jest takie samo, tylko w przepisie pomijamy boczek a cebulę szklimy na maśle klarowanym. 

Smacznego życzy Ewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz