Crème brûlée - "przypalona śmietanka" a dokładniej cukier.
Potrzebujemy:
500 ml śmietany 36 %
1-2 laski wanilii
5 żółtek
100 gramów białego cukru
cukier trzcinowy do posypania
(Ta ilość wystarczy na 8 płaskich foremek do creme brulle o średnicy 9 cm. Zazwyczaj robię z połowy)
Wykonanie:
Przed zabraniem się do pracy naczynia należy wstawić do lodówki aby się schłodziły.
Śmietanę wraz z wanilią doprawadzamy prawie do wrzenia (95 st. C) a następnie odstawiamy aby przestygła.
Delikatnie ucieramy żółtka z białym cukrem, tak aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Do utartych żółtek dodajemy w 3-4 porcjach śmietanę z wanilią.
Pieczemy w temperaturze 110 st. C przez 45-50 minut (dla foremek o wysokości ok. 1 cm)
Po przestygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy cukrem brązowym, który przypalamy palnikiem.
Voilà, deser gotowy.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz