poniedziałek, 3 maja 2021

Krem brulee

To klasyczna wersja tego deseru.
Crème brûlée - "przypalona śmietanka" a dokładniej cukier.

Potrzebujemy:

500 ml śmietany 36 %
1-2 laski wanilii
5 żółtek
100 gramów białego cukru
cukier trzcinowy do posypania
(Ta ilość wystarczy na 8 płaskich foremek do creme brulle o średnicy 9 cm. Zazwyczaj robię z połowy) 
Wykonanie:
Przed zabraniem się do pracy naczynia należy wstawić do lodówki aby się schłodziły.
Przygotowujemy wanilię.
Śmietanę wraz z wanilią doprawadzamy prawie do wrzenia (95 st. C) a następnie odstawiamy aby przestygła. 
Delikatnie ucieramy żółtka z białym cukrem, tak aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Do utartych żółtek dodajemy w 3-4 porcjach śmietanę z wanilią.
Przygotowaną masę przelewamy do foremek.
 
Pieczemy w temperaturze 110 st. C przez 45-50 minut (dla foremek o wysokości ok. 1 cm)
Po przestygnięciu wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem posypujemy cukrem brązowym, który przypalamy palnikiem.

Voilà, deser gotowy.

Smacznego życzy Paweł







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz