poniedziałek, 19 kwietnia 2021

Kiełbasa biała surowa z mięsem jelenia i sarniną

Już po Świętach ale białą można jeść przez cały rok. I to w różnych wersjach. Oto kolejna z nich.

Receptura na 5 kg

Potrzebujemy:
Zamiast wieprzowiny kl. I - Mięso z udźca z jelenia - 1 kg
Wieprzowinę kl. II - 3,5 kg
Zamiast wołowiny - łopatkę z sarny - 0,5 kg 

Przyprawy:
Sól morska - 20 g/kg
Pieprz czarny - 1,5 g/kg
Czosnek - 2,5 g/kg
Majeranek - 2 g/kg
Ziele ang. - 0,2 g/kg
Jałowiec 0,2 g/kg
Woda - 5% do "jedynki" i "dwójki" oraz 100 ml do wymieszania przypraw z sarniną.

Mięso z jelenia kroimy w kostke 1,5 x 1,5 cm
Wieprzowinę kl. II mielimy na siatce 10 mm



Sarninę mielimy jak na każdą masę wiążącą.


Wykonanie takie samo jak tradycyjnej białej.

Smacznego życzy Paweł

Receptura autorska.
           













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz