sobota, 29 grudnia 2018

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie, które każdy z nas zna od dziecka. Na imprezę jak znalazł.

Potrzebujemy:

500 g fasoli jaś
250 g boczku wędzonego
250 g wędzonej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów lub domowy sos pomidorowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 opakowanie majeranku
sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy ponownie świeżą wodą i dodajemy liść, ziele i sól do smaku. Fasolę gotujemy przez 1h-1,5h. Na patelni smażymy boczek, kiełbasę, cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Na patelnię wlewamy pomidory i przesmażamy razem z mięsem ok 10 minut. Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka z fasolą. Doprawiamy solą, pieprzem, koncentratem i majerankiem i gotujemy jeszcze przez jakiś czas.

Smacznego życzy Paweł



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz