wtorek, 11 grudnia 2018

Śledzie z jabłkiem i chrzanem

Nadchodzi czas śledzi, więc kolejna wariacja na ich temat. 
Tym razem od koleżanki ze Szwecji.

Przepis oryginalny:
1 niewielkie jabłko 
2 cm chrzanu 
1 cebulka 
2 łyżeczki siekanego koperku

Zalewa :
3 dl wody (300 ml)
2 dl cukru 
1 dl octu
Zalewę zagotowujemy i studzimy. 
Płaty śledzia kroimy w około centymetrowe paski 
Jabłko ,cebulę i chrzan również kroimy w kawałki.
wszystko układamy do słoika i zalewamy zimną zalewą. 

Smakujemy nie wcześniej jak dobę po zrobieniu ale najlepiej niech postoją parę dni w lodówce.

Ja dałem na 4 płaty
150 g cebuli
jedną szarą renetę
4 kawałki chrzanu

Obie wersje smakowały ale cebuli i jabłka może być zdecydowanie mniej, tak jak podane jest w oryginalnym przepisie.
Oczywiście to śledzie w stylu skandynawskim, więc zalewa jest słodka.

Smacznego życzy Paweł.


2 komentarze: