czwartek, 17 stycznia 2019

Placki ziemniaczane

Najważniejsze aby dobrać odpowiednie ziemniaki.
Potrzebujemy:


1,5 kg ziemniaków
3 cebule
2 świeże jajka
150 g mąki
sól, pieprz do smaku
olej rzepakowy

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i drobno ścieramy. Dodajemy do nich startą cebulę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy żeby masa się połączyła. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy ciasto. Gdy przyrumienią się od spodu przekręcamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy placki na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

My placki jemy z kwaśną śmietaną i cukrem, a wy?

Smacznego życzy Paweł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz