piątek, 6 lipca 2018

Biszkopt - tortownica 20 cm

Mały, zgrabny, sympatyczny. 😉


Na biszkopt potrzebujemy:
2 jajka
cukier trzcinowy - 40 g
mąka tortowa - 40 g
proszek do pieczenia 2 g

Przygotowanie:
Najpierw ubijać pianę z samych białek, potem dodać cukier i żółtka. Na koniec na wolnych obrotach dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Pieczenie w 180 st. C przez 25 minut
Oczywiście nie po to robimy biszkopt, żeby był taki samotny.
W związku z tym możemy dodać np.
galaretkę poziomkową i cytrynową, każda na 0,5 L wody i 
1 kg truskawek pokrojonych na ćwiartki.
Jak galaretka zacznie się ścianać trzeba zalać, schować do lodówki i cierpliwie zaczekać kilka godzin.


Smacznego życzy Paweł

1 komentarz: