Potrzebujemy:
10 dag chudej szynki
2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki
łyżeczkę musztardy
2-3 łyżki majonezu
surowego ogórka
sól
pieprz
Wykonanie:
Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek a następnie przekrawamy czubek na 1/3 wysokości jajka i delikatnie wyjmujemy żółtko. Odcięte białka siekamy drobno wraz szynką lub mielimy przez maszynkę. Ucieramy na jednolitą masę białka, żółtka, szynkę, dodajemy musztardę oraz natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą napełniamy jajka tworząc czubek.
Ja robiłem to rękawem cukierniczym.
Ogórki kroimy na grubsze plastry, wydrążamy środek tak aby postawić na nich faszerowane jaja.
Ja zrobiłem trochę inaczej, dekoracja jest sama pietruszka a majonez trafił do farszu.
Smacznego życzy Paweł
Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - SMAKOSZ WARSZAWSKI - Potrawy dawne i nowe
No ślicznie się prezentują na tych ogórkowych podstawkach, jak w pucharkach! Pomysł podłapuję i dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń