sobota, 15 marca 2025

Ciastka kruche z cukrem

W sam raz do kawy. I nie tylko.
Jednym z najważniejszych składników jest smalec wieprzowy. Dzięki niemu ciastka są kruche i smaczne.

Potrzebujemy:
0,5 kg mąki (użyłem tortowej)
125 g masła
4 jajka
150 g cukru trzcinowego
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Najpierw na stolnicy siekamy smalec, masło i cukier.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dokładnie mieszamy składniki a następnie zagniatamy ciasto tworząc kulę. 
Wyrobioną masę dzielimy na kilka kawałków. 
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciastka.
(Autorka przepisu przed pieczeniem smarowała ciastka rozbełtanym jajkiem i maczała w cukrze.)
Ja smarowałem białkiem i posypywałem cukrem z jednej strony.
Przygotowane ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. C 10-15 minut.

Z pół kilograma mąki wyszły cztery blachy.

Smacznego życzy Paweł

Przepis pochodzi z forum wedlinydomowe.pl










2 komentarze:

  1. Panie Pawełku, ciasta na smalcu to niezapomniana pyszność z dzieciństwa! A Ciocia Dela to jeszcze robiła ciastka na skwarkach przekręcanych przez maszynkę, nie wiem, czy takie coś w ogóle jeszcze istnieje...

    OdpowiedzUsuń