Jednym z najważniejszych składników jest smalec wieprzowy. Dzięki niemu ciastka są kruche i smaczne.
Potrzebujemy:
125 g masła
4 jajka
150 g cukru trzcinowego
2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Najpierw na stolnicy siekamy smalec, masło i cukier.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Dokładnie mieszamy składniki a następnie zagniatamy ciasto tworząc kulę.
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciastka.
Ja smarowałem białkiem i posypywałem cukrem z jednej strony.
Z pół kilograma mąki wyszły cztery blachy.
Przepis pochodzi z forum wedlinydomowe.pl
Panie Pawełku, ciasta na smalcu to niezapomniana pyszność z dzieciństwa! A Ciocia Dela to jeszcze robiła ciastka na skwarkach przekręcanych przez maszynkę, nie wiem, czy takie coś w ogóle jeszcze istnieje...
OdpowiedzUsuńSą, są, kilka ciast niżej.
Usuń