niedziela, 26 stycznia 2025

Kassler

To niemieckie danie pochodzące prawdopodobnie od berlińskiego rzeźnika...
...o nazwisku Cassel, który je przyrządził jako pierwszy.
Kassler najczęściej robi się ze schabu lub wykrojonej ze schabu polędwicy.
Ja wolę schab czyli mięsień z kością.

Potrzebujemy:
schab peklowany i wędzony
cebulę

Wykonanie:
Schab peklujemy zgodnie z upodobaniami i używaną tabelą peklowania. Następnie wędzimy. Mięso na kasslera możemy wędzić na zimno lub na ciepło. Nie parzymy.
Uwędzone mięso pieczemy w temp. 180 st. C do osiągnięcia wewnątrz schabu 68 stopni. 
Nie podaję czasu, ponieważ schab może być różnej grubości, dlatego po 45 minutach pieczenia wbijamy termometr i sprawdzamy temperaturę.
Kasslera piekę w odpowiednim naczyniu razem z kapustą ale kapustę można również przygotować oddzielnie, podsmażając razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Podajemy odkrawając od kości plastry mięsa.

Smacznego życzy Paweł
















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz