Za każdym razem możemy użyć innych owoców a nawet dżemu.
Potrzebujemy:
500 gramów mąki pszennej tortowej
220 gramów cukru trzcinowego
3 duże jajka
250 ml letniego mleka
szczyptę soli
100 gramów roztopionego i przestudzonego masła lub pół szklanki oleju
50 g drożdży świeżych
500 g ulubionych owoców (jeśli używamy rabarbaru, to przed obraniem powinno być go około kilograma)
220 gramów cukru trzcinowego
3 duże jajka
250 ml letniego mleka
szczyptę soli
100 gramów roztopionego i przestudzonego masła lub pół szklanki oleju
50 g drożdży świeżych
500 g ulubionych owoców (jeśli używamy rabarbaru, to przed obraniem powinno być go około kilograma)
Na kruszonkę:
100 g cukru
20 g cukru waniliowego
120 g masła
20 g cukru waniliowego
120 g masła
Wykonanie:
Najpierw spód:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie), mąka przesiana.
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy kilka minut. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Kruszonka:
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy palcami formując kruszonkę. Wkładamy do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie lekko je mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Smacznego życzy Paweł
Ja też piekłam! Ale niestety tylko "pokidany" marmoladą, bo nie mam jeszcze żadnych swoich owoców (ani "plackowych" warzyw :-)). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń