piątek, 10 maja 2024

Placek drożdżowy z owocami

Najprostszy, najszybszy, najsmaczniejszy. 
Za każdym razem możemy użyć innych owoców a nawet dżemu. 


Potrzebujemy:
500 gramów mąki pszennej tortowej
220 gramów cukru trzcinowego
3 duże jajka
250 ml letniego mleka
szczyptę soli
100 gramów roztopionego i przestudzonego masła lub pół szklanki oleju
50 g drożdży świeżych
500 g ulubionych owoców (jeśli używamy rabarbaru, to przed obraniem powinno być go około kilograma)

      Na kruszonkę:
      180 g mąki pszennej tortowej
      100 g cukru
      20 g cukru waniliowego 
      120 g masła

        Wykonanie:
        Najpierw spód:
        Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie), mąka przesiana.

        Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy kilka minut. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. 

        Kruszonka:
        Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy palcami formując kruszonkę. Wkładamy do lodówki.

        Gdy ciasto wyrośnie lekko je mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
        Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. 
        Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 180*C przez 50-60 minut.


        Smacznego życzy Paweł

        1 komentarz:

        1. Ja też piekłam! Ale niestety tylko "pokidany" marmoladą, bo nie mam jeszcze żadnych swoich owoców (ani "plackowych" warzyw :-)). Pozdrawiam!

          OdpowiedzUsuń