Potrzebujemy:
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
piwo
Wykonanie:
Najpierw gotujemy golonkę. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dosypujemy łyżeczkę soli, wkładamy liście i ziele.
W szybkowarze to około 1,5 godziny od momentu zassania pokrywy. W zwykłym garnku, to 2,5 - 3 godziny. W międzyczasie gotujemy kapustę kiszoną ze sporą ilością kminku.
I właściwie na tym etapie możemy golonkę podawać. Wystarczy chrzan jako dodatek i mamy golonkę gotowaną.
Natomiast jeśli jedna osoba woli gotowaną a druga pieczoną, to po wyjęciu z szybkowara, golonkę przekładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C na termoobiegu od od 40 do 60 minut, w zależności jak chrupką skórę chcemy uzyskać. Podczas pieczenia golonkę możemy polewać piwem, wtedy uzyskamy efekt jak na pierwszym zdjęciu.
Smacznego życzy Paweł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz